Ярослава Попович
16 Sep
Чотири сценарії робочих взаємин: чому не все просто?



"Як зайшли у роботу, так і отримуєте готову структуру..."

У свій час я розробила та валідувала опитувальник «Стилі виховання у прабатьківській сімї», і робота над цим опитувальником спонукала мене до наступних роздумів, - а як минуле впливає на майбутнє? Звісно, виник аспект робочих взаємин, і цікаво, він підтвердив припущення, що навіть тут ми обираємо сценарні структури:

Сценарій 1 (Опікаючий)

Ви заходите як додому, вас ніжно огортають теплом і любов’ю, ви вірите в свою винятковість. Солодко, аж допоки вашу думку не «облизують до дір», скрізь пропонують участь, навіть якщо ви не хочете; конструктиву та здорової противаги немає… І тут, аж приторно солодко, з однієї сторони – ви мега крута, з іншої – а де діалог? І так створюється лінива внутрішня істота, яка так звикла до "опіки", що і рухатися ніколи…, творити ніколи, бо можна не брати відповідальність…

Сценарій 2 (Ігноруючий)

Ви зайшли, вам нарізали завдань, тут ви функція, від якої має бути результат. Але, є велике АЛЕ – все одно ЯК ви це зробите, на вас начхати, допомоги не дадуть, не пояснять. Усе самі-самі. Мало сказати, що у такого працівника виникне яскраве відчуття самотності та безпорадності, а за ними розгойдана система впевненості.

Сценарій 3 (Демократичний)

Ви заходите на рівних, вас чують і бачать, у вас спільна мета та цінності, ваша думка цінна. Обговорення стратегій допускає рівноцінну участь. Не без помилок, звичайно. Маєте право думки, маєте почути і негативні відгуки, але вам від того не боляче і не прикро, оскільки вас НЕ СВАРЯТЬ, вам показують сліпі зони, і це важливо. З самооцінкою тут буде ок, бо немає тягаря провини.

Сценарій 4 (Авторитарний)

Ви заходите як підлеглий, чітка субординація, строгість, система начальник-підлеглий. Ні, ви не друзі, боже збав, тільки функція. Все чітко: завдання – виконання, помилки строго караються. Вас можуть поважати, але не більше; чути, але не цікавитись по-справжньому вашою позицією. Все конкретно: ви - підлеглий. Наявна чітка система ієрархії за принципом трикутника. З часом ви розумієте, що не знаєте чого від вас хочуть, ви не те проявляєтесь так як від вас очікують, ВСЕ не так … і отже – комплекси меншовартості тут як тут, ну і з ними купа ще…

❀ ❀ ❀

Ну що, впізнали, а вгадайте, чому так? А хочете змінити?

Коментарі
* Адреса електронної пошти не буде відображатись на сайті