Ярослава Попович
02 Oct
Sandplay (пісочна терапія) як спосіб висловлення



Sandplay (пісочна терапія) – психотерапевтичний метод (набув своєї популярності ще на початку ХХ століття), як спосіб зняття внутрішнього напруження, можливість висловлення, відображення, переживання несвідомого посередництвом роботи з піском, фігурами та водою. Засновницею цього методу є швейцарська психотерапевт Дора Марія Калф, яка, скориставшись наробками британського педіатра Маргарет Ловенфельд, сформувала та обґрунтувала ефективність цього методу.

Теоретично сендплей-терапія заснована на юнгіанській концепції про те, що психіці людини притаманні тенденції до самозцілення, а також прагнення до росту та розвитку. Створення символічної тривимірної пісочної картини сприяє трансформації внутрішніх психологічних процесів людини. Такий спосіб дає можливість впорядкування, переживання та проходження різних складних моментів прожитого життя.


Дора Марія Калф


У Яроцентрі я застосовую цей чудовий метод, адже нерідко буває так, що людині складно висловитися, підняти свої неусвідомлені події засобами слів. Часто у пісочному полі виникають картини минулого, що суттєво вплинули на подальше життя клієнтів, а оскільки ситуації не були помічені чи усвідомлені немає можливості їх пов’язати з майбутніми вчинками. Для мене, як пісочного терапевта, такі картини є якісним відображенням життя особистості, на основі побаченого, проаналізованого та трансформованого екологічним способом. Саме тут, в пісочному полі, можливо пройти та побачити раніше пережите, перетворюючи свій складний досвід, душевні стани посередництвом сендплей. Так життєва драма, внутрішній конфлікт отримує можливість виходу, візуалізації та трансформації, щоб згодом покращити та полегшити свій психологічний стан та майбутнє.

Інструментарієм сендплею є здавалося б прості предмети: дерев’яний короб, символи-фігури, пісок та вода. Під час роботи клієнт відображає свої картини життя на задану тематику. За допомогою супроводу  психолога, ретельного аналізу та підняття внутрішніх запитів-відповідей відбувається якісне проходження складних та неусвідомлених моментів життя людини. Саме так, візуалізуючи, можна збагнути те, що раніше було недоступним та непов’язаним з майбутніми подіями. Плідно співпрацюючи у тандемі клієнт-психолог постає можливість відпустити та пережити часом заблоковані або витіснені події, які суттєво впливають на якість життя.



Запрошуючи клієнта до подорожі у внутрішній світ ми маємо можливість змінити ставлення до минулих подій та створити іншу якість майбутнього життя.


Коментарі
* Адреса електронної пошти не буде відображатись на сайті