Ярослава Попович
27 Sep
Нейрографіка: спосіб зняття напруження



Нейрографіка – це один з видів арт-терапії, в основі якого лежить графічний метод трансформації свого внутрішнього стану, або ж висловлення через малювання.

Усі ми родом з дитинства і малювання є однією з базових форм вираження, ще тоді, коли дитина не розмовляє. Маленька дитина потребує ось такого висловлення через умовну графіку, яку інтерпретувати дуже важко. Та батьки, посміхаючись, дозволяють такий спосіб самовираження, щоправда намагаються забороняти малювати будь-де, чи то в книжці, чи на стінах. Але подібний етап розвитку навряд чи контрольований, хіба що лише покаранням. Варто лише відвернутися – і ось малюнок на стіні кухні, коридору чи кімнати, не залежно від того сварили за таку творчість дитя чи ні - тяга до малювання сильніша, хоча й зовсім не усвідомлена. Хтось з батьків починає кричати, змиваючи «творіння», а хтось з розумінням уже планує невеличкий ремонт з думками «малюй, потім замінимо шпалери».



Це дуже гарний метод вивантаження та проявлення як негативного внутрішнього стану людини, так і покращення настрою, занурення у такий дивний внутрішній світ. Часто, зовсім не усвідомлюючи, ми не звертаємо увагу на те, що малюємо ручкою чи олівцем на папері поки розмовляємо по телефону, і байдуже, про що ми говоримо, рука наче самовільно робить чи то однотипні графічні фігури, чи вже повноцінний сюжет. Отже, чи задаємо ми собі питання – навіщо? Навряд чи відповідь буде. Достатньо просто зрозуміти, що таке малювання, неусвідомлене повністю, без запиту, є важливою формою нашого неконтрольованого психологічного стану.

❀ ❀ ❀

Як же виглядає нейрографіка, адже вона не схожа на звичайні малюнки квіточок, столів, чи бодай чого, що нагадує реальні предмети. Така графіка поєднана з внутрішнім відчуттям у тілі. Беручи папір та олівець, ручку чи маркер людина не знає, що в кінці кінців намалює. Це, насправді, рух ліній на папері, які промальовуються самі по собі. Лише дослухаючись до веління руки, відчуття куди вести, внутрішнього супротиву чи навпаки, - легкості руху хаотичних і неповторюваних елементів. Так – це спонтанний графічний вираз ліній, які перетинаються у різних шляхах, це і розчерк, це і кола, і так звані нейропрямі. Те, що ми побачимо буде дуже схоже на природу, що вибудовує в нас судини, чи як формуються гілки дерев, чи навіть графіка електрокардіограми, де ніколи не зустрінеш абсолютно однакових елементів. І це лише початок проявлення нейрографіки, далі буде так зване «згладжування гострих кутів», пом’якшення «перехресть», і поки ми це робимо наше психологічне напруження починає стабілізуватись (якщо напруження і не було, таке малювання дозволяє нам якісно відволіктися від звичайного зовнішнього реагування на оточення і зануритись у внутрішній світ).



А що ж далі – далі буде зафарбовування кольором та завершення нейрографіки, зважаючи на те, який запит. Кольорову гаму теж варто обирати інтуїтивно, і повірте, те, що ви побачите вам сподобається, адже автор – ви.

Так яке ж це має відношення до психології? 

Пряме, коли людині важко висловитись, на душі лежить тяжкий тягар, бодай запит на емоційне пропрацювання – саме такий спосіб малювання може допомогти зменшити внутрішній психологічний тиск та трансформувати у позитивне русло, чи просто відпустити пережите. Нейрографіка базується на ідеї, що людина через малювання може систематизувати зорові образи, які відображають її внутрішній світ. Ці образи втілюють зв'язки між нейронами мозку, формуючи складні системи, які структурують наше сприйняття реальності, що допомагає зрозуміти суть конфлікту та знайти нестандартні шляхи його вирішення. Використання простих геометричних форм та ліній сприяє тому, що мозок починає генерувати нові ідеї та підходи, обходячи стандартні шаблони мислення. 

Це дійсно дієвий метод саморегуляції. Не вірите? – лише спробуйте, а там ви самі станете ініціатором у створенні наступних нейрографіків, по-дитячому бажаючи продовжувати.

Коментарі
* Адреса електронної пошти не буде відображатись на сайті